donderdag 6 november 2008

J.K. Rowling - Harry Potter and the chamber of secrets

1. Beschrijvingsopdracht
A. Complete titelbeschrijving
J.K. Rowling, Harry Potter and the chamber of secrets, Bloomsbury Publishing Plc., London 1998, First edition.

B. Keuzemotivatie
De hele serie van Harry Potter vind ik erg leuk. ‘Harry Potter and the chamber of secrets’ was het enige Engelstalige Harry Potter boek dat we in huis hadden. Daarom heb ik voor dit deel van de serie gekozen.

C. Korte weergave van de inhoud
Harry Potter woont bij zijn vreselijke oom en tante. Als hij op een avond een etentje verstoord met zijn toverkunsten wordt hij opgesloten in zijn kamer. Hij krijgt sloten op de deur en tralies voor de ramen. Zo kan hij niet naar school, maar gelukkig komt Ron hem halen met een vliegende auto. Hij denkt dat hij nu alle lessen weer rustig kan volgen, totdat hij overal vreemde stemmen hoort die zijn vrienden niet kunne horen. Hij wordt er gek van en gaat er goed naar luisteren. Hij wil weten wat er aan de hand is en waarom alleen hij dit kan horen. Dan worden er ook nog mensen en dieren op mysterieuze wijze versteend. Niemand weet hoe dit kan komen. Wat wel bekend is, is dat ditzelfde 50 jaar geleden ook al eens gebeurd is. Toen is de dader gepakt. Er wordt gezegd dat er binnen de school een geheime kamer is waar een monster woont die deze aanvallen uitvoert. Dan vindt hij een dagboek, waar helemaal niks in staat. Hij besluit er dan maar zelf in te gaan schrijven, en tot zijn grote verbazing schrijft het dagboek terug. Zo komt hij er langzamerhand achter wat er gebeurt op de school en lost het probleem op.

D. Uitgebreide persoonlijke reactie
Onderwerp
Volgens mij zitten er verschillende onderwerpen in dit boek. Bijvoorbeeld fantasie, spanning en tovenarij. Ik denk dat de achterliggende gedachte is, dat je verder moet kijken dan dat je neus lang is. Zo denkt Harry als hij het dagboek vindt dat het gewoon een leeg boek is. Pas als hij er in begint te schrijven merkt hij dat het een heel bijzonder boekje is. Mede dankzij dit dagboek lost hij alle problemen op.
Het boek heeft mij niet echt aan het denken gezet. Het is een fictieverhaal en er gebeuren gewoon dingen die in het echt niet kunnen. Hierdoor heb ik niet echt het gevoel dat je wat van dit boek kan leren.

Gebeurtenissen
Eén van de belangrijkste gebeurtenissen is dat er mensen worden versteend. Daar draait het hele boek eigenlijk om. Je komt erachter hoe het kan dat er mensen worden versteend, door wie het komt en hoe het opgelost wordt. Op het begin komt ook de huiself Dobby in beeld. Je komt pas op het einde ongeveer te weten dat hij de huiself van Familie Malfoy dient. Dat had ik zelf ook niet verwacht. Of dat Ginny ook iets te maken heeft met de verstening van mensen is ook niet iets wat je zou verwachten. Het wordt allemaal redelijk spannend verteld.

Opbouw
Het verhaal wordt verteld in chronologische tijdsvolgorde verteld. Er komen niet echt belangrijke flashbacks in voor. Het verhaal speelt zich wel af op verschillende plaatsen en het heeft dan ook een ander doel. Zo wordt bijvoorbeeld in het begin de situatie van Harry thuis verteld. Dat is een soort van inleiding. Het ‘echte’ verhaal begint pas als Harry eenmaal op Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry is.

Personages
Hoofdpersonen: Harry Potter is een heel slimme jongen. Hij heeft een litteken op z’n voorhoofd die hij heeft gekregen toen Voldemort hem probeerde te doden, maar dit mislukte. Daarom is hij ook zo beroemd in de “toverwereld”. Hij is ook erg dapper, waardoor hij vrijwel alles durft.
Ronald Weasly is de beste vriend van Harry. Hij komt uit een niet zo’n rijke familie en heeft 3 broers en een jonger zusje.

Hermione Granger een beetje het stuudje uit het boek. Zij denkt alleen maar aan leren en wil altijd het hoogste punt van de klas hebben. Zij weet alle spreuken, dus als Harry of Ronald problemen hebben, kan Hermoine ze er altijd uithalen.

Draco Malfoy is een sluwe en valse jongen die vanaf de eerste schooldag al een aardsvijand van Ronald en Harry is. Zijn vrienden zijn Vincent Crabbe en Gregory Goyle.

Ginny Weasley is het jongere zusje van Ronald en is een erg goede heks voor haar leeftijd.

Bijfiguren:
Rubeus Hagrid: De conciërge en een goede vriend van Harry, Ronald en Hermione.
Albus Dumbledore: Schoolhoofd van Hogwarts
Minerva McGonagall: Hoofd van de afdeling Griffoendor en lerares Transfiguratie.
Severus Snape: Leraar aan Hogwarts
Lucius Malfoy: Vader van Draco. Hij is een boosdoener en een aanhanger van Voldemort.
Marten Vilijn: Lord Voldemort. Aanvoerder van het kwaad.
Dobby: De huiself van de familie Malfoy.
Moaning Myrtle: Spook dat door de meisjes wc’s dwaalt.


Taalgebruik
Het was niet zo’n heel moeilijk boek om te lezen. Dat is ook wel logisch aangezien het ook een kinderboek is. Toch zaten er wel degelijk zinnen bij die ik toch een aantal keren moest overlezen om te begrijpen, maar over het algemeen was het echt wel te doen.

2. Verdiepingsopdracht
Van te voren verwachtte eigenlijk een goed boek met een leuk vervolg op het eerste deel van de Harry Potter serie. Ik had wel verwacht dat er problemen kwamen met de tante en oom van Harry. Dat was namelijk in deel één ook al. Verder had ik niet veel verwachtingen, omdat het een fictieverhaal is. Daar kan je eigenlijk alle kanten op. Wie verwacht er nu dat er een soort reusachtige slang in voorkomt die mensen kan verstenen door één blik?
De verwachtingen die ik had, zijn inderdaad wel uitgekomen. Het was weer een leuk boek. Vaak zie je bij series dat het eerste deel heel leuk is en dat de daaropvolgende delen erg tegenvallen. Dat was bij deze niet het geval! Het was een erg leuk vervolg op het eerste jaar van Harry Potter op Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry.
Zijn oom en tante “Vernon Dursley en Petunia Dursley” zorgen in het begin - zoals verwacht - voor problemen. Door hen kan Harry bijna niet naar de school.
Net zoals deel één, sluit deel twee ook weer af met dat de zomervakantie begint. Het verhaalt speelt dus af in één schooljaar. Je weet dus al dat het volgende boek begint met het einde van de zomervakantie.

3. Evaluatie
Het was een erg leuk boek. Wat zo leuk is aan dit boek is dat je zoveel kan fantaseren. Je kan zelf bepalen hoe bijvoorbeeld Dobby eruitziet of hoe het monster eruitziet. Ook is het boek wel redelijk spannend. Je weet niet precies hoe het afloopt met Harry als hij in gevecht is met het monster.
De verdiepingsopdracht was niet echt makkelijk, omdat er in deze serie zóveel kan gebeuren. De vreemdste dingen gebeuren er. Eigenlijk is dat wel logisch als je een fictieverhaal gaat lezen. Je begin zo’n boek niet te lezen met veel verwachtingen. Ik niet in ieder geval. Je gaat gewoon lekker lezen en je kijkt wel wat er allemaal gaat gebeuren.
Wel waren er sommige dingen wel te verwachten. Zo verwachtte ik dat Harry problemen zou krijgen met zijn oom en tante. Dat kwam zo uit.

Geen opmerkingen: